«Rognkjeks-professoren»

«Rognkjeks-professoren»

 

Rognkjeks er en lusespiser av rang og trives godt i nordlige farvann. Pat Reynolds (54) fra Skottland har lagt sin elsk på den lille krabaten.

Gildeskål Forskningsstasjon har et bredt og internasjonalt forskermiljø. Og på landsbasis bruker havbruksnæringen opp mot 10 millioner årlig på å bekjempe lakselusa som er en stor trussel mot norske oppdrettere.

Pat Reynolds kom til Inndyr for 10 år siden med noe helt annet i tankene.

-Jeg kom til forskningsmiljøet for å forske på mye innen akvakultur, men rognkjeksen fikk etter hvert all min oppmerksomhet, sier Reynolds.

 

Verdens beste

Han går bare under navnet «professoren, mens han formelt har doktorgrad i akvakultur. Pat Reynolds er nok den med mest kunnskap om rognkjeks som lusespiser i hele verden.

Rognkjeksen går sammen med laksen i merden, men må ha eget fôr og fôringsstasjoner. Den må også ha egne hvileplasser.

-Rognkjeksen har en sugekopp under buken som den suger seg fast med. Får den ikke nok hvile, blir den stresset og kan i verste fall dø, sier Reynolds.

Han har også kommet fram til at rognkjeksen har sin beste periode som lusespiser da den er mellom 12 og 14 måneder. Deretter avtar appetitten gradvis

 

Trives godt

Pat Reynolds trives godt på Inndyr, men får ikke særlige sjanser til å dyrke fritid.

-Stort sett all min våkne tid brukes jeg på jobb og rognkjeks, ler den joviale skotten som ikke legger skjul på at han elsker jobben sin.

-Vi begynner etter hvert å få et godt forskermiljø på Gifas. Å ha Pat i staben er en berikelse for oss. Vi er heldige som har han på laget, sier arbeidende styreleder Morten Mangseth Lorentsen i Gifas.

 

Pat Reynolds setter sin lit til denne lille krabaten i kampen mot lakselus. Skotten er blant de fremste i verden på området.

 

Rognkjeksen har en sugekopp i buken mellom brystfinnene. Ved hjelp av denne kan den feste seg for å hvile.

 

Tekst og foto Lars Antonsen