18 Mar Ny landbase i Nordvågen
Gifas investerer 14 millioner og bygger ny landbase i Nordvågen i Gildeskål.
Forskningsstasjonens avdeling for småskalaforsøk får en real oppgradering når ny landbase står ferdig i desember.
– Avdelingen har et lite bygg med garderober og lager, samt ei ferge som brukes til lager og oppholdslokaler. Nå skal denne ferja bort fra Nordvågen, og vi gir avdelingen et skikkelig løft med tidsriktige og funksjonelle lokaler, forteller Morten Lorentsen, arbeidende styreleder i Gifas.
Lokale entreprenører
Den nye landbasen er tegnet av Gnist arkitekter, og Arnøy Bygg har totalentreprisen. Allerede nå i mars starter grunnarbeidene som utføres av Terje Halsan AS fra Glomfjord. Prislappen er 14 millioner kroner.
De 15 ansatte får gode fasiliteter på land, med romslige garderober, rikelig med lagerkapasitet, kontorer og møterom som er tilpasset størrelsen på virksomheten.
Løfter arbeidsforholdene
Den som kanskje gleder seg aller mest er daglig leder Ronald Jørgensen:
– Jeg har vært med noen år nå, og jeg må bare si at det har vært ei formidabel utvikling disse årene. Både i infrastruktur, arbeidsmengde og arbeidsforhold. Vi har det bra med den ferja vi bruker nå, men den nye landbasen kommer virkelig til å løfte arbeidsforholdene mange hakk opp, sier han.
Ved siden av arbeidsforholdene trekker han fram at det blir bedre forhold for å ta i mot besøkende og samarbeidspartnere:
– Det nye bygget blir positivt for samarbeidende forskere som ønsker å låne et sted å sitte og jobbe samtidig som de besøker forskningsstasjonen.
Roser Gildeskål kommune
Både Ronald Jørgensen og Morten Lorentsen benytter anledningen til å rose Gildeskål kommune for rask og god saksbehandling.
– Vi er veldig fornøyd med at det gikk så raskt å få behandlet denne byggesaken, det er også tilbakemeldingen fra Gnist Arkitekter som var byggesøker for oss, sier Lorentsen.
Stor etterspørsel
Gildeskål Forskningsstasjon er en populær samarbeidspartner for aktører som søker mer kunnskap om fisk og oppdrett av fisk. Pågangen for å få gjennomført forsøk er stor.
– For 2022 er allerede 75% av kapasiteten vår booket, forteller Jørgensen.
Sammen med staben har han for øyeblikket 105 forsøksmerder i drift, og i neste uke startes det 10 nye. Forsøkene er varierte, og gjennomføres på både rognkjeks og laks. Noen aktører vil teste nye fôrsammensetninger, mens andre igjen benytter forskningsstasjonen i forbindelse med avlsprogram eller for å sjekke hvordan de kan gi fisken mer motstand mot sykdom.
Og når desember kommer kan de ansatte også “flytte inn” i nye, moderne lokaler som er mer tilpasset virksomheten og gjøre arbeidsdagene enda bedre og triveligere!